Industriální design koupelen - co to je a odkud tato móda pochází?

Zatímco někteří majitelé domů a interiéroví designéři nedopustí na využití mramoru a tvrdého dřeva, najdou se i tací, kteří zvolí spíše industriální vzhled. Tento jednoduchý design si získal velkou popularitu po celém světě a při aplikaci v koupelně je stejně vkusný jako kdekoliv jinde v domácnosti. Ale co to vlastně industriální styl je a jak jej aplikovat do koupelny?

 360_F_132100275_thXZmyxUkIqUuFeT3hnAFs6FQE7J5map

Co je to industriální styl?
Industriální koupelna využívá kouzla starých továrních hal a průmyslových prostorů z doby industrializace. Tento styl vznikal v New Yorku a v Londýně v 60. a 70. letech minulého století, kdy se ve městech zdražovaly nájmy a umělci si v opuštěných továrnách zařizovali bydlení i své ateliéry.

Industriální styl má evokovat estetiku starých továrních hal a průmyslových prostorů a tak mezi nejpoužívanější materiály patří kov, beton, kámen, masivní dřevo, ale i třeba čiré sklo. Vzájemné propojení těchto materiálů pak dodá koupelně ten pravý průmyslový vzhled. To, co je jindy považováno za nedokonalost, industriální styl bere jako svou přednost. Jsou to například odkryté cihly, obnažené trubky, vysoké stropy, prosklené prvky či neopracované podlahy. Jako dekorativní prvky můžou být použity výrazné šrouby nebo třeba staré tovární lampy. Pokud vaší koupelnou vedou měděné trubky, rozhodně se nebojte toho využít.
Barnard-031-772d80669f9f4e45bfc9ad16b080e036-fd64b53d521e43dc8cd7e43d6f728643

Jak zakomponovat tento styl do koupelny?
Zkuste sprchový kout! Ten může sloužit jako dominanta celé koupelny, zejména ve variantě s černými profily, protože taková barva prostě k industriálnímu prostředí neodmyslitelně patří. Bude působit elegantně, ale může vyvolat i trochu drsnější atmosféru a upoutá na sebe pozornost. Do továrenského stylu se nejlépe hodí sprchový kout nainstalovaný přímo na podlahu bez sprchové vaničky. Doplnit jej můžete černými sprchovými kanálky pro odvod vody.

Tmavé sprchové kouty najdete u nás například v sérii LUX Slim Black line.

matching-basins-in-industrial-bathroom

JBerry_Vanity_copy

Pokud jste ale spíše fanoušky van, ani to není problém. Vana, třeba stojící volně v prostoru, se k tomuto stylu velmi hodí. Co se týče barev, i zde by se hodila tmavá vana, ale klasická bílá taktéž nebude krokem vedle. Taktéž kombinace obou barev sanitární keramiky je skvělou možností, jak si s designem koupelny pohrát. Nebojte se do světlých prostor umístit tmavé prvky. Dnes již není problém sehnat záchod, umyvadlo či vanu v tmavých barvách. A pokud si netroufáte se zavázat takto velké ploše v černé barvě, můžete dát do tmavé třeba jen vodovodní baterie nebo koupelnový nábytek a doplňky či osvětlení. U osvětlení můžete taktéž využít kovových prvků a pokud by jste toužili po něčem opravdu originálním, bazary a různé výprodeje by mohly být tím pravým místem.

Proč jsou interiéry v továrenském stylu tak populární?
Stačí jeden pohled na koupelnu v industriálním stylu a hned vám bude jasné, proč tomu tak je. Nic nekřičí "originální" tak jako tento styl. I ty nejluxusnější a nejhonosnější koupelny blednou ve srovnání s uměleckou jednoduchostí správně provedené průmyslové koupelny. Industriální interiéry nás také vracejí do dob, kdy tovární hala byla místem inovací, kreativity a úspěchu. Tento styl koupelen je také tak trochu relaxační. Blokuje všechny jasné barvy a rušné linie a tvoří tak vaši vlastní dimenzi mimo prostor a čas postmoderního světa.